Wetenswaardigheden

Nieuwsbrief KBO-PCOB.nu

Deze nieuwsbrief is bestemd voor leden en niet-leden. Hiermee houden we u op de hoogte van de belangenbehartiging voor senioren, landelijke en lokale acties op onze speerpunten en onze visie op thema’s die ouderen raken. Ook verwijzen we u naar artikelen uit ons online magazine of uitkomsten van onze onderzoeken. KBO-PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.
U kunt zich aanmelden voor KBO-PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

 

Hoe kan ik als 75-plusser mijn rijbewijs verlengen?

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste en wilt u dit verlengen, dan moet u medisch gekeurd worden. Hiervoor moet u een Gezondheidsverklaring invullen.

Zo verlengt u als 75-plusser uw rijbewijs:

 1. Vul een Gezondheidsverklaring in  
  Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid, bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt. De verwerking van uw Gezondheidsverklaring gaat sneller als u deze digitaal invult via mijn.cbr.nl, dan op papier. Ook is de digitale verwerking minder foutgevoelig.
 2. Maak een afspraak met een keuringsarts
  U krijgt bericht van het CBR waarin staat dat u een afspraak moet maken met een keuringsarts.  Neem naar uw afspraak alle formulieren van het CBR mee. Heeft u een medische aandoening? Zoals een oogaandoening of epilepsie? Dan bezoekt u ook een medisch specialist.
 3. Laat uw gezondheid onderzoeken
  De arts onderzoekt uw gezondheid en vult de nodige formulieren in. Doet de arts dit online, dan komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Vult de arts papieren formulieren in, dan stuurt u deze zelf naar het CBR.
 4. CBR beoordeelt uw aanvraag
  Een arts van het CBR beoordeelt alle informatie en bepaalt of u nog geschikt bent om te rijden (rijgeschikt). Soms is een rijtest of aanvullende medische informatie nodig. Dan ontvangt u opnieuw een verwijzing naar een arts en volgt opnieuw een beoordeling door het CBR.
 5. Uw rijbewijs verlengen
  Als het CBR akkoord is en u rijgeschikt bent, kunt u uw rijbewijs verlengen bij uw gemeente.

Vul uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs in

Door drukte bij het CBR is het raadzaam om 4 maanden voor uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Het kabinet wil 75-plussers toestaan 1 jaar te laten rijden met verlopen rijbewijs

Het plan is dat vanaf 1 december 2019 veel 75-plussers onder bepaalde voorwaarden mogen blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Dit mag tot 1 jaar nadat het rijbewijs is verlopen. In dit geval spreken we van een administratieve verlenging. Deze administratieve verlenging wordt opgenomen in het Rijbewijzenregister. In alle andere gevallen is het niet toegestaan om met een verlopen rijbewijs te rijden. 

Het kabinet stelt de tijdelijke regeling voor omdat het CBR achterligt bij het beoordelen van de gezondheidsverklaringen. De regeling krijgt een looptijd van maximaal 1 jaar.

Voor wie geldt de tijdelijke regeling?

Niet alle 75-plussers kunnen van de regeling gebruik maken. De regeling geldt alleen voor 75-plussers die:

 • een rijbewijs hebben voor een auto (rijbewijs B), auto met aanhanger (rijbewijs BE), motor (rijbewijs A), trekker (rijbewijs T);
 • een volledig en correct ingevulde Gezondheidsverklaring hebben ingediend bij het CBR voordat hun rijbewijs verliep;
 • een rijbewijs hebben dat 5 of 10 jaar geldig is. De regeling geldt niet als uw rijbewijs is afgegeven voor 1 of 3 jaar;
 • blijven meewerken aan het medische beoordelingsproces van het CBR. Dat wil zeggen dat u meewerkt aan de medische keuring, het bezoeken van specialisten en het uitvoeren van een rijtest als het CBR daarom vraagt. 

Buiten deze regeling vallen de categorieën: vrachtwagen (C), vrachtwagen met aanhanger (CE), bus (D) en bus met aanhanger (DE).  Dit vanwege Europese regelgeving.

75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst kunnen ook geen gebruik maken van de tijdelijke regeling. Dit geldt ook voor mensen over wie het CBR een besluit heeft genomen na mededeling van de politie.

Wat zijn de beperkingen aan deze tijdelijke regeling?

U mag met een verlopen rijbewijs niet in het buitenland rijden. De politie in het buitenland kan namelijk niet het Nederlandse Rijbewijzenregister raadplegen. Daarnaast geldt een verlopen rijbewijs niet als identiteitsbewijs. Het is dus aan te raden om een paspoort of ID-kaart bij de hand te hebben.

Wat kunt u verwachten als u gebruikmaakt van de tijdelijke regeling?

Voldoet u aan de voorwaarden van de tijdelijke regeling, dan kunt u vanaf 1 december het volgende verwachten:

 • De geldigheidsduur van uw rijbewijs wordt maximaal 1 jaar verlengd, vanaf het moment dat uw rijbewijs verloopt . U ontvangt hierover een brief van het CBR.
 • U houdt uw huidige rijbewijs, met daarop de verlopen datum.
 • De RDW registreert in het Rijbewijzenregister dat uw rijbewijs administratief is verlengd. Als de politie om uw rijbewijs vraagt, ziet zij in het Rijbewijsregister dat uw verlopen rijbewijs nog geldig is.
 • In de tussentijd beoordeelt het CBR uw rijgeschiktheid aan de hand van uw Gezondheidsverklaring en de medische keuring. Zodra het CBR uw rijgeschiktheid heeft beoordeeld, ontvangt u hierover een brief en vervalt de administratieve verlenging.
 • Daarna kunt u bij uw gemeente een afspraak maken om uw rijbewijs te verlengen.

 

KBO-PCOB helpt al tientallen senioren bij lange wachttijd rijbewijskeuring
   

Het aantal aanvragen voor een coulancevergoeding bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is flink toegenomen. De stijging komt door de lange wachttijden waarmee het CBR al tijden kampt. Om de verlengprocedure te bespoedigen lanceerde KBO-PCOB al een speciaal hulppunt voor mensen die in de problemen komen met hun rijbewijskeuring. Al tientallen senioren zijn op deze manier geholpen.

Hulppunt lange wachttijd CBR

Dreigt u in de knel te komen bij het verlengen van uw rijbewijs? Bent u tijdig gestart met de procedure en het insturen van uw gezondheidsverklaring en wacht u al langer dan zes maanden? Dan kan KBO-PCOB u wellicht helpen door uw situatie onder de aandacht te brengen bij het CBR.

Dreigt u in de knel te komen bij het verlengen van uw rijbewijs? Bent u tijdig gestart met de procedure en het insturen van uw gezondheidsverklaring en wacht u al langer dan zes maanden? Dan kan KBO-PCOB u wellicht helpen door uw situatie onder de aandacht te brengen bij het CBR.

Door het onderstaande formulier in te vullen, maakt u uw kwestie kenbaar bij KBO-PCOB. Wij vragen het CBR om de procedure te versnellen. Het CBR is blij met deze hulp.

Houd ons op de hoogte

Wij stellen het op prijs als u ons op de hoogte houdt van het verdere verloop van de procedure. U kunt dit doen door ons hierover een e-mail te sturen.

Melding lange wachttijd CBR

 • Ik wil graag melding maken van een lange wachttijd voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs bij het CBR.
 • Heeft u geen e-mailadres? Dan kunt u zich melden via de Servicetelefoon van KBO-PCOB: tel. 030-3 400 655 (maandag, dinsdag, donderdag van 10.00 tot 13.00 uur)
 • Initialen invullen zonder punten, let op: niet uw voornaam.
 •  
 • Vul de tien cijfers van uw telefoonnummer in zonder streepje (-)
 • U dient een gezondheidsverklaring in te vullen en op te sturen naar het CBR. Daarna ontvangt u keuringspapieren en maakt u een afspraak met de (keurings)arts. Soms moet u aanvullend een medisch onderzoek doen. Geef aan wat voor u nodig was.
 • Geef hier kort aan wanneer u contact gehad heeft met het CBR en welke afspraken er gemaakt zijn.
 • Voeg hier uw keuringsrapport in, bij voorkeur in pdf-bestand.

  Toegestane bestandstypen: pdf.

   
 • Als u meer relevante documenten/ verklaringen heeft kunt die hier toevoegen, bij voorkeur in pdf-bestand.
  Sleep bestanden hierheen of

  Toegestane bestandstypen: pdf.

   
   
 • Ruimte om overige informatie te vermelden die u relevant vindt.
 • Ik verleen hierbij toestemming aan KBO-PCOB om de door mij verstrekte gegevens te delen met het CBR.
 • Mag KBO-PCOB uw melding (anoniem) als voorbeeld gebruiken in communicatiemiddelen (magazine, website, sociale media)?

Vier het Leven neemt ouderen mee uit!                                                                              

Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan, ook in de gemeente Bronckhorst. U wordt thuis opgehaald door een vrijwilliger om samen met andere ouderen gezellig naar de film, concert, theatervoorstelling of een tentoonstelling te gaan in de regio. U geniet van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en wordt na afloop weer veilig thuisgebracht.

Het programmaboekje voor uw regio kunt u gratis en vrijblijvend opvragen via ons telefoonteam: 035-5245156 (bereikbaar op werkdagen van 09:00 uur tot 18:00 uur).
Of bekijk online ons programma op www.4hetleven.nl. Regiocoördinator Gelderland Stichting Vier het Leven is Birgitte Rasing birgitte@4hetleven.nl

 

KBO-PCOB in de media

KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u hieronder een overzicht aan van enkele belangrijke wapenfeiten:

Nieuwsbrief KBO-PCOB.nu

Deze nieuwsbrief is bestemd voor leden en niet-leden. Hiermee houden we u op de hoogte van de belangenbehartiging voor senioren, landelijke en lokale acties op onze speerpunten en onze visie op thema’s die ouderen raken. Ook verwijzen we u naar artikelen uit ons online magazine of uitkomsten van onze onderzoeken. KBO-PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.
U kunt zich aanmelden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven