Corona-virus perikelen

Corona-virus!

Wie had dit ooit gedacht? Dat we als Nederlanders zo getroffen zouden worden door een virus. En ook nog een onbekend virus waar nog geen medicijnen voor zijn uitgevonden. Het is goed, dat er onderzoek wordt gedaan naar nieuwe medicijnen. Ook oude medicijnen worden nu beproefd om toch te kunnen kijken of deze kunnen helpen tegen de bestrijding van het corona-virus. Het zijn ongewisse wetenschappelijke onderzoeken met een onzeker resultaat. Het is een kwestie van lange adem. We worden weer op onszelf teruggeworpen, geen bijeenkomsten, geen afspraken, geen vergaderingen, geen verjaardagen

Belangrijk advies:  houd a.u.b. Anderhalve meter afstand!

De belangrijkste adviezen voor senioren:
• vermijd grote groepen
• mijd het openbaar vervoer
• beperk sociale contacten
• werk/blijf zoveel mogelijk thuis

Kijk op www.rivm.nl/coronavirus voor de meest actuele informatie rondom het coronavirus of bel de plaatselijke GGD.

Laten we ervoor zorgen dat we met alle beperkende maatregelen wel verbonden blijven met elkaar zodat niemand zich alleen hoeft te voelen. Bel, schrijf, mail zodat u in contact blijft. Zorg voor elkaar en blijf omzien naar elkaar.

Extra Nieuwsbrief voor leden KBO-PCOB met verschillende initiatieven:

Directeur Manon Vanderkaa start met een algemene bemoediging:
“Lieve mensen, we maken met elkaar een moeilijke tijd door. Zo’n crisis als nu hebben we al heel lang niet gehad. We moeten ons leven als het ware opnieuw uitvinden, allerlei praktische dingen, hoe regelen we dat en hoe vullen we onze dagen? Het plaatst ons allemaal voor allerlei vragen en uitdagingen en in onze vereniging liggen eigenlijk alle afdelingsactiviteiten stil. En we missen elkaar, want juist nu hebben we elkaar nodig. En gelukkig kunnen we contact hebben met elkaar. Laten we elkaar bellen, laten we elkaar brieven schrijven, en dat doen we gelukkig ook al volop. En zo laten we het zien, omzien naar elkaar, juist nu.”

Start een belcirkel

Om kansen op besmetting door het coronavirus tegen te gaan worden alle bijeenkomsten afgezegd en komen allerlei groepen niet meer bijeen. Iedereen, en vooral senioren, wordt geadviseerd om sociale contacten te mijden. Dit zijn verstandige maatregelen. Maar hoe blijven we in deze situatie omzien naar elkaar en hoe blijven we in contact? Een van de middelen is het opstarten van een of meerdere belcirkels in de afdeling. In een belcirkel bellen de deelnemers elkaar iedere ochtend. Het is fijn om even een gesprek te voeren en ook handig als blijkt dat iemand hulp nodig heeft.
Op deze manier kunt u als afdeling handen en voeten geven aan het omzien naar elkaar.

Blijf in contact, met videobellen

Wij ondervinden dagelijks inmiddels allen hinder van het coronavirus. Zo wordt aangeraden om bezoek aan senioren te mijden. Om het contact niet helemaal te verliezen kan het handig zijn om gebruik te maken van videobellen, zodat u elkaar niet uit het oog verliest. Weet u niet hoe dit werkt of vindt u dit lastig? Jowtube.nl heeft filmpjes gemaakt waarin zij uitleggen hoe je precies moet videobellen via de verschillende online diensten (WhatsApp, Facetime, Skype).